Campuskrant , Jaargang 26 nr. 05 (28 januari 2015)

De droomjob: student Niels en wielerjournalist Michel Wuyts

“Taal is wat primeert in dit vak”, zegt wielercommentator Michel Wuyts. Dat komt mooi uit voor student toegepaste taalkunde Niels Timmermans (20). Ook hij droomt van een carrière achter de microfoon en tussen de coureurs.

Je tuin heeft meer in huis dan je denkt

Door je tuin slim te beheren, bewijs je het milieu een dienst en kan je klimaatverandering tegengaan. Voor haar doctoraat bekeek bio-ingenieur Valerie Dewaelheyns over welk (ecologisch) potentieel onze hofjes beschikken en hoe we het gebruik ervan kunnen verbeteren. “Het belangrijkste is dat mensen beseffen dat hun tuin deel uitmaakt van een groter geheel.”

Beter ecolabel kleurt winkelkar écht groen

Wie vandaag kiest voor voedingsproducten met een ecolabel is niet per definitie milieuvriendelijk bezig. “Zulke labels zijn soms ronduit misleidend. En ook ‘biologisch’ of ‘lokaal’ zijn niet altijd de beste vuistregels voor ecologisch verantwoord boodschappen doen”, zegt bio-econoom Pieter Vlaeminck.

Leven na Leuven: jurist en ondernemer Fernand Huts

“Wát? Moeilijke tijden? Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om ondernemer te worden als vandaag!” Topindustrieel Fernand Huts (64) is oprecht verbaasd over het huidige crisisdenken. “Ondernemen is veel minder risicovol dan pakweg trouwen.”

Piraten profiteren van tikfouten in webadres

Zogenaamde typosquatters verdienen een smak geld met de vergissingen die surfers begaan bij het intikken van een webadres. Leuvense onderzoekers kwamen tot de verrassende conclusie dat, ondanks de draagwijdte van deze piraterij, relatief weinig merkeigenaars zich ertegen beschermen.

Wanneer mag China uit de kast?

Homoseksualiteit was tot 1997 strafbaar in China en tot 2001 officieel een geestesziekte. Ook vandaag staan de autoriteiten nog erg afwijzend. Maar Chinese homoseksuelen worstelen nog het meest met de diepgewortelde verwachting van ouders dat hun kinderen trouwen en voor nakomelingen zorgen, zegt doctorandus Stijn Deklerck.

Eredoctor Rakesh Jain: "Deze missie geeft écht zin aan mijn leven"

(c) BachrachRakesh Jain wijdt zich al bijna zijn hele leven aan één doel: de aanvoer en efficiëntie van antikankermedicijnen verbeteren.

Eredoctor Philippe Claudel: "Ik oordeel nooit te snel"

(c) David BalickiGeen antwoorden, maar vragen. Die heeft een goede schrijver volgens Philippe Claudel. “Het belangrijkste is dat boeken een gemeenschap van lezers creëren die zich samen buigen over onze complexe wereld.” 

Eredoctor Brainard Guy Peters: "De wereld is mijn lab"

(c) University of PittsburghTerwijl overheden overal heen en weer slingeren tussen gecentraliseerd en gedecentraliseerd bestuur, tussen crisis en herstel, houdt Guy Peters het hoofd koel.

Eredoctor Carl Folke: "We moeten weer voeling krijgen met onze planeet"

(c) Axelson & AzoteDe Zweedse ecoloog Carl Folke doet al dertig jaar onderzoek naar ecosystemen: van kleine visgebieden tot onze planeet als geheel.