Campuskrant , Jaargang 28 nr. 04 (21 december 2016)

Eredoctoraat voor Angela Merkel

Op donderdag 12 januari 2017 reikt rector Rik Torfs samen met UGent-rector Anne De Paepe een gezamenlijk eredoctoraat uit aan Duits bondskanselier Angela Merkel.

Net als in de film: is het 'blokje om' van Forrest Gump echt haalbaar?

Het ‘blokje om’ van Forrest Gump is legendarisch. Volgens de meest royale berekening jogt Forrest in drie jaar tijd zowat 19.000 mijl. Een indrukwekkend totaal, maar omgerekend is dat ‘slechts’ 16 mijl per dag, zo’n 25 kilometer. Klinkt plots best behapbaar voor een ietwat getrainde sporter. Impossible is nothing?

Speeddate: in 26 vragen naar hoofd en hart van Tatjana Vogt

Tatjana Vogt (47) is hoogleraar aan de Afdeling Moleculair Design en Synthese.

Benoemd of onderscheiden

• Professor Jan Van der Stock (Onderzoeksgroep Kunstwetenschappen) ontving de allereerste Prijs voor Culturele Verdienste van de Stad Leuven. Professor Van der Stock is onder meer curator van de expo Op zoek naar Utopia die momenteel loopt in museum M.

De Stagiair: pers en communicatie bij Botanique

Op bezoek in de Botanique, het gezellig bruisende cultuurcentrum van de Franse Gemeenschap in Brussel, waar de Vlaming met een wat bredere smaak de muzikale segregatie met de Franstalige landgenoot al eens op boeiende wijze kan overwinnen.

De Droomjob: Lennert en de burgemeester van Kortrijk

Vroeger was burgemeester een uitboljob voor politici, zegt Vincent Van Quickenborne (43), oud-student rechten en sinds vier jaar eerste burger van de Guldensporenstad. “Maar tegenwoordig trekt het ambt ook jonge mensen aan.” Daarvan is student politieke wetenschappen  (21) het levende bewijs.

In memoriam

De universitaire gemeenschap neemt afscheid van:

Urbaan Vanermen
Ere-lector-werkleider aan de Faculteit Letteren
(30/04/1937 – 15/11/2016)

Alumnus Ken Endo is Europakenner in Japan: "Vergeleken met Europa is Japan doodsaai"

“Het Oosten en het Westen zijn elkaars blinde vlek, en daar wil ik verandering in brengen”, zegt de Japanse professor Ken Endo. Als Europakenner probeert de alumnus om de woelige koers van de EU te verklaren aan zijn nuchtere landgenoten en om zijn studenten warm te maken voor een ervaring in het buitenland. “Mijn jaren in Leuven draag ik nog steeds met me mee.”

Leven na Leuven: Heidi Rakels, burgerlijk ingenieur, ex-judoka en CEO Guardsquare

Heidi Rakels ging naar eigen zeggen pas over haar leven nadenken na haar universitaire studie en Olympische medaille. “En maar goed ook. Een soort blinde naïviteit helpt om je doel te bereiken.” Vandaag pakt de ex-judoka het doordachter aan. Dat moet ook wel als je een software­bedrijf leidt dat in zijn tweede bestaansjaar al 26 werknemers telt.