Campuskrant , Jaargang 28 nr. 05 (1 februari 2017)

Patroonsfeest 2017: interviews met de eredoctores

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de KU Leuven een aantal eredoctoraten uit tijdens de viering van haar Patroonsfeest, dit jaar op woensdag 15 februari. Campuskrant ging alvast kennismaken met de nieuwe eredoctores.

'Net als in de film': 'The Birds', uit de lucht gegrepen?

In Alfred Hitchcocks horrorfilm The Birds terroriseren moordzuchtige vogels de bevolking van een havenstadje. Ze maken tal van slachtoffers, maar een verklaring voor hun agressie blijft uit. Opvliegende dieren die ons zomaar belagen: waarheidsgetrouw of pure fictie?

Speeddate: in 24 vragen naar hoofd en hart van Manuel Sintubin

Manuel Sintubin (52) is hoogleraar aan de Afdeling Geologie.

Benoemd of onderscheiden

• Verschillende onderzoekers ontvingen een grant van de European Research Council (ERC).

In memoriam

De universitaire gemeenschap neemt afscheid van:

Professor Tatjana Soldatjenkova
Hoofddocent aan de Faculteit Letteren
(28/05/1960 – 30/12/2016)

De Stagiair: kinesist bij OHL

Ik mag, als bewoner van een lijf waarop de tijd weinig barmhartig slijtage losliet, graag vertoeven op locaties waar de bevolking die neergang nog niet heeft ingezet. De terreinen van het jeugdopleidingscentrum van voetbalclub OHL zijn zo’n plaats, zo blijkt.

Tweesprong: Romaanse filologie

“Als het bloed niet gaan kan, dan kruipt het”, zegt Lucas Tavernier (45). Voor hij zijn droom om acteur te worden kon waarmaken, studeerde hij Romaanse filologie, net als diplomate Karen Van Vlierberge (47): “Ook als klein land kan je meespelen op het internationale toneel.”

Unieke collectie viert jubileum: een bananentaart met dertig kaarsjes

De KU Leuven huisvest al dertig jaar een fraaie collectie bananen, die ondertussen al meer dan 1.500 stekjes telt. “Ons werk wordt nog belangrijker nu er door de klimaatverandering meer nood zal zijn aan bananen die resistent zijn tegen droogte of ziektes.”

Leven na Leuven: Koen Van Gerven, handelsingenieur en CEO van Bpost

Koen Van Gerven staat aan het hoofd van bpost, een bedrijf met ruim 26.000 werknemers dat onlangs verwikkeld raakte in een tumultueuze overnamedans met PostNL. De baas blijft er opmerkelijk rustig onder. “Gewoon voortdoen. Het leven is niet zo ingewikkeld als veel mensen het maken, hoor.”