'Pluimgewicht encryptiemethode' beveiligt allerkleinste toestellen en wordt internationale standaard

Autosleutels, telefoons en medische implantaten zijn maar enkele van de vele toestellen die elektronisch beveiligd moeten worden. Omdat het kleine voorwerpen zijn, ligt dat niet voor de hand. Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met buitenlandse collega’s een nieuw encryptie-algoritme op maat van kleine apparaten ontworpen.

De elektronische beveiliging van apparaten gebeurt met een zogeheten encryptiemethode, die de gegevens op de toestellen omzet in een code, die alleen maar ontcijferd kan worden als je het juiste paswoord kent. Het probleem met de bestaande encryptiemethoden is dat ze moeilijk te gebruiken zijn op kleine toestelletjes omdat ze niet veel mogen kosten en omdat de batterijruimte beperkt is. Dr. Andrey Bogdanov van de KU Leuven heeft samen met collega's van Orange Labs (Frankrijk), de Ruhr Universiteit Bochum (Duitsland) en de Technische Universiteit van Denemarken een oplossing bedacht.  De onderzoekers ontwierpen een nieuw efficiënt encryptie-algoritme.

De encryptiemethode kan gebruikt worden op chips die niet groter zijn dan een vlekje op een vinger.
De methode, bekend onder de naam PRESENT, is een van de kleinste encryptie-methoden ooit ontworpen en is uitgebreid bestudeerd door de internationale wetenschappelijke gemeenschap. PRESENT gebruikt slechts een fractie van de schakelingen die nodig zijn voor de AES (Advanced Encryption Standard), de meest gebruikte encryptiemethode op het internet. Hierdoor blijven er op de chips meer schakelingen en energie over voor de nuttige toepassingen van het toestel. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie en de Internationale Elektrotechnische Commissie (ISO/IEC) zullen PRESENT opnemen in een nieuwe wereldwijde standaard voor cryptografische methoden die weinig schakelingen en energie gebruiken. Deze standaard vereenvoudigt het werk van ontwikkelaars die de methode willen gebruiken in nieuwe producten.