Geciteerd 26 september 2012

Calimero is een Belg
De Morgen, 8.9.2012

De Belgische burger heeft geen hoge pet op van ‘s lands reputatie, zo meldt het Reputation Institute. Bart Engelen, ethicus aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, is niet verbaasd. “Belgen hebben nogal de neiging om zich te wentelen in dat beruchte Calimerogevoel, het idee dat we een klein landje zijn waar alles misloopt. (…) Op individueel vlak hebben mensen de neiging om zich te overschatten. Het gros van de chauffeurs vindt zichzelf bijvoorbeeld beter dan gemiddeld. Maar op collectief vlak lijden we aan het omgekeerde.”

“Toevallig begeleidde ik deze zomer enkele Mexicaanse studenten, die de opdracht kregen om een Leuvense schepen vragen te stellen over wat er misloopt in de stad. Ikzelf had meteen een waslijst aan kritische vragen, terwijl zij zich afvroegen waar ik me in godsnaam druk over maakte. Het is hier veilig en de instellingen functioneren, zeiden ze. De Belg moet wat minder navelstaarderig zijn en beseffen wat we hier hebben.”

Hexathlon
Knack, 12.9.2012

Een zesdaagse werkweek voor Griekenland? Het zou meer kwaad dan goed doen, zegt professor arbeidsrecht Roger Blanpain: “De sociale onrust zou veel meer kosten dan het invoeren van de zesdaagse werkweek kan opbrengen. De Grieken zijn geen luiaards. Ze werken vandaag gemiddeld 42 uur – dat is vier uur meer dan wij. Ook in Griekenland bestaan de meeste huishoudens vandaag uit tweeverdieners. Wat met de kinderen? Gaan we ook de schooluren verlengen dan? Alleenstaanden met kinderen zullen nog meer in de verdrukking komen, want bij een gelijk loon stijgen hun kosten voor vervoer en kinderopvang.”

Zijn er landen met een zesdaagse werkweek? “De Europese wetgeving van 2003 spreekt over de 48-urige week, zes dagen dus. Hoewel de norm in de EU de facto vijf dagen is, telt de werkweek in sommige sectoren in Groot-Brittannië er zes. Maar ook bij ons werken veel mensen, zelfstandigen bijvoorbeeld, zes dagen van de zeven.”

Geen kinderspel
De Morgen, 14.9.2012

Na een cursus buitenspelen, is er nu een app om kinderen de beginselen van het hinkelen bij te brengen. (…) Jan Seghers van de Faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen deed onderzoek naar kinderen en buitenspelen. En ja, op straat spelen ze niet meer zo vaak als vroeger. “Maar de helft van de kinderen liet weten dikwijls in de eigen tuin te spelen. Dat is in vergelijking met een decennium geleden zelfs tien procent meer.”

Overdrijven we dan niet met apps en cursussen? “Naar gezondheid toe lijkt er niet zo veel aan de hand te zijn. Maar er zijn andere aspecten. In onze tuinen staan tegenwoordig trampolines, glijbanen, schommels ... Daar spelen de kinderen mee, maar eens ze op een leeg grasveld of kale speelplaats komen, weten ze niet wat ze kunnen doen. De creativiteit is veel minder. En als je altijd op dezelfde manier speelt, komt dat de motoriek niet ten goede.”