KU Leuven en UCL, veertig jaar later

Op 19 november werd in Louvain-la-Neuve stilgestaan bij de 40ste verjaardag van de scheiding tussen de KU Leuven en de UCL, én bij de gemeenschappelijke toekomst van beide universiteiten.

Veertig jaar geleden was het water erg diep tussen de Nederlandstalige en de Franstalige universiteit. Een scheiding was onafwendbaar, na de woelige jaren van Leuven-Vlaams. De UCL verliet Leuven en bouwde een nieuwe stad en universiteit in wat Louvain-la-Neuve werd.

(c) UCL

Op 19 november werd daar niet alleen stilgestaan bij de veertigste verjaardag van de scheiding van KU Leuven en UCL, maar ruime aandacht ging ook naar de gemeenschappelijke toekomst. Politici als Mark Eyskens, Louis Tobback, Rudy Demotte en Philippe Maystadt waren het er met de rectoren Bruno Delvaux (UCL) en Mark Waer over eens dat er nog heel wat bruggen tussen beide instellingen gebouwd kunnen worden.

Er bestaan ook al zeer sterke samenwerkingsverbanden: studenten en docenten reizen over en weer, er bestaan gemeenschappelijke onderzoeksprojecten enzovoort. “Indien de wetenschappelijke publicaties van de twee universiteiten worden samengeteld, zou de instelling in de wereldwijde rankings een tiende plaats innemen”, zei rector Mark Waer. Hij voegde eraan toe dat de banden in de toekomst wellicht nog sterker zullen worden.

(Belga)

Campuskrant interviewde Mark Eyskens naar aanleiding van de herdenking.

(c) UCL
Vlnr.: rector Mark Waer, minister van staat Mark Eyskens, Rudy Demotte, burgemeester Louis Tobback, Philippe Maystadt en UCL-rector Bruno Delvaux
(c) UCL
Er werden bruggen gebouwd in Louvain-la-Neuve.
(c) UCL
De beide rectoren in (geanimeerd) gesprek
Minister van Staat Mark Eyskens