Nieuwe piste om kwaadaardige hersentumor bij kinderen te bestrijden

Professor Peter Carmeliet en zijn team van KU Leuven-VIB hebben samen met wetenschappers uit Harvard een manier ontdekt om de groei en uitzaaiing van medulloblastoom af te remmen. Dat is een kwaadaardige hersentumor die vooral bij kinderen voorkomt en tot nog toe niet behandeld kan worden.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Professor Peter Carmeliet
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Medulloblastoom

Een medulloblastoom is de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor bij kinderen. De behandeling van deze tumor bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de tumor, gevolgd door radio- en chemotherapie. Helaas gaat deze behandeling gepaard met erg schadelijke blijvende neveneffecten ten gevolge van ernstige hersenschade. Er is dringend nood aan een nieuwe therapie.

Het team van professor Peter Carmeliet onderzocht samen met wetenschappers van het Massachusetts General Hospital in Harvard de rol van de placentaire groeifactor (PlGF) bij de groei van deze hersentumor. PlGF speelt een kritische rol bij de groei van bloedvaten in een tumor, maar de rol in de ontwikkeling van een medulloblastoom was nog niet gekend.

Langere levensverwachting

De wetenschappers onderzochten de rol van PlGF in verschillende types van medulloblastomen bij muizen. PlGF bleek noodzakelijk voor het voortbestaan van deze tumoren en stimuleerde ook de groei van de kankercellen.

Carmeliet toonde ook aan dat het blokkeren van PlGF de groei en uitzaaiing van deze kanker afremt. Muizen waarbij PlGF geblokkeerd werd, hadden vertraagde tumorgroei, verminderde uitzaaiing in het ruggenmerg en een langere levensverwachting.

Dit doet de hoop rijzen op een nieuwe therapie met minder nevenwerkingen dan de huidige behandelingen. Het therapeutisch potentieel van PlGF-remmers bij medulloblastomen moet verder onderzocht worden in kankerpatiënten.

VIB heeft de rechten voor klinische ontwikkeling van PlGF-remmers gelicensieerd aan ThromboGenics NV.

Wie vragen heeft over dit medisch onderzoek, kan mailen naar patienteninfo@vib.be