Nieuwe residentie Wisteria telt 99 kamers, 77 studio’s en 15 appartementen

Op 4 maart opende de KU Leuven een nieuwe studentenresidentie in het voormalige Bijbelinstituut aan de Sint-Jansbergsesteenweg in Heverlee, goed voor 11.000 m² extra ruimte.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Een duplexstudio in de nieuwe residentie Wisteria
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Residentie Wisteria is genoemd naar de grote blauweregen die aan de zijkant langs de gevel omhoog kruipt. Het gebouw stamt uit het begin van de 20ste eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het was eigendom van de jezuïeten en beschikte over een bibliotheek, laboratoria, een zwembad en zelfs een sterrenwacht. In 1940 brandde het gebouw volledig uit. Bij de restauratie werden op de torens extra verdiepingen toegevoegd. Later bood het gebouw onderdak aan het Protestantse Bijbelinstituut. De KU Leuven kon het pand in 2008 aankopen.

Dankzij een investering van ruim 7 miljoen euro en een stevige renovatie telt de residentie nu 99 kamers, 77 studio’s en 15 appartementen. Daarnaast zijn er ook tien gemeenschappelijke keukens, tien sanitaire ruimtes en een polyvalente zaal. Naast bachelor- en masterstudenten zullen ook doctoraatsstudenten terechtkunnen in Wisteria.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Enkele bewoners van Wisteria komen de trappen af.
Toespraak door Jan De Vriendt, directeur Studentenvoorzieningen
Toespraak door professor Tine Baelmans, vicerector Studentenbeleid
Toespraak door professor Koen Debackere, algemeen beheerder
Toespraak door burgemeester Louis Tobback
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Vicerector Baelmans en algemeen beheerder Debackere onthullen een plakkaat.
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Het plakkaat is een afdruk van een plan van de voorgevel uit 1924. Oorspronkelijk had het gebouw hellende daken, maar na een brand in 1940 werd het gebouw in 1948 verbouwd tot de huidige structuur. De linker- en rechtertoren kregen er een verdieping bij, en op de centrale toren werden twee verdiepingen bijgebouwd, met bijkomend nog een kleinere toren met drie verdiepingen. De hellende daken werden vervangen door platte daken.
Een duplexstudio in Wisteria
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting, geeft tekst en uitleg.