Canadese minister van Wetenschap en Technologie bezoekt KU Leuven

Gary T. Goodyear, de Canadese minister van Wetenschap en Technologie, bracht op 6 maart een bezoek aan de KU Leuven, onder andere voor een ontmoeting met het universiteitsbestuur. Hij kreeg ook een rondleiding in nanotechonderzoekscentrum Imec.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Minister Gary Goodyear (rechts) naast Canadees ambassadeur Denis Robert: “Ik ben onder de indruk van het aantal patenten en spin-offs die in de KU Leuven hun oorsprong vinden."
(c) KU Leuven - Rob Stevens
Goodyear is lid van het Canadese Lagerhuis en werd in 2008 minister in de regering van premier Stephen Harper. Zijn bezoek onderstreept het groeiend belang van de contacten tussen Canada en Europese partners. Goodyear en zijn delegatie zijn in België om de conferentie EU Science: Global Challenges, Global Collaboration bij te wonen, georganiseerd door het Europese Parlement.

Tijdens zijn bezoek aan de KU Leuven sprak de minister lovende woorden over de manier waarop de universiteit aan technologietransfer doet, via KU Leuven Research & Development (LRD): “Ik ben onder de indruk van het aantal patenten en spin-offs die in de universiteit hun oorsprong vinden. In Canada doen we het wel goed wat de creatie van kennis betreft, maar de vertaling daarvan in sociale en economische baten kan zeker nog beter.”

“Bezoeken zoals dat van vandaag zijn goed voor alle betrokkenen. Ze vormen een perfecte gelegenheid om uit te zoeken hoe je dingen béter kunt doen, en om de samenwerking te bevorderen tussen de universiteit en de privésector, en tussen overheden. We leven in tijden van grote, wereldwijde economische veranderingen. Samenwerking is onontbeerlijk om in die nieuwe economie succes te boeken.”

Over twee weken trekken vertegenwoordigers van het universiteitsbestuur samen met een Vlaamse diplomatieke delegatie naar Montréal, voor een top die gewijd is aan wetenschap en technologie. Daar zal een Memorandum of Understanding ondertekend worden tussen de KU Leuven en de Université de Montréal, en tussen de regio Québec en FWO-Vlaanderen.

(c) KU Leuven - Rob Stevens
Vlnr: Fabienne De Kimpe (Trade Commissioner bij de Canadese ambassade); professor Bart de Moor (vicerector internationaal beleid); Denis Robert (ambassadeur van Canada); Gary Goodyear (Canadees minister van Wetenschap en Technologie); rector Mark Waer; Lisa Setlakwe (directeur-generaal a.i. van de Policy Branch van de Science and Innovation Sector, Industry Canada); Rudi Cuyvers (hoofd van Spin-off en Innovatie, KU Leuven Research and Development); Stephanie Thomas, (persverantwoordelijke van de Canadese minister van Wetenschap en Technologie); Bart Hendrickx (hoofd Academische Diplomatie van International Office KU Leuven)