KU Leuven vestigt zich in Hof Bladelin in Brugge

© ingezonden
Jos Vaesen: "Het Hof Bladelin is een gebouw dat ons tastbare aansluiting geeft met een aantal topmomenten uit de Europese geschiedenis."
© ingezonden
Het Hof Bladelin in de Naaldenstraat geldt als één van de parels van de Brugse binnenstad. Het stadspaleis werd gebouwd door Pieter Bladelin, een vooraanstaande Bruggeling uit de 15de eeuw. Voortaan wappert er de vlag van de KU Leuven.

Pieter Bladelin was raadgever van Filips de Goede, schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies, hofmeester van Karel de Stoute, diplomaat, én steenrijk. Hij bouwde niet alleen een riant verblijf in Brugge, maar stichtte ook zijn eigen ‘stad’: Middelburg – in het Meetjesland, niet te verwarren met het Zeeuwse Middelburg. Na zijn dood in 1472 werd het Hof Bladelin verkocht aan Lorenzo de’ Medici, die er zijn bankier Tommaso Portinari naartoe stuurde om een Brugs filiaal uit te bouwen. In 1819 stichtte E.H. Leon de Foere er de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Hij versierde de kapel met beeldhouwwerk uit de vroegere kapel van het paleis van Karel van Lorreinen in Brussel. De zusters bouwden er onder meer een kantschool uit. Na de Tweede Wereldoorlog werd er ook het Rusthuis O.L.V.-Hemelvaart ondergebracht, intussen vervangen door moderne serviceflats.

“Er zijn nog maar drie zusters die in het Hof Bladelin verblijven”, vertelt Jos Vaesen, directeur-generaal van de Rectorale Diensten en van nabij betrokken bij de meest recente fase in de geschiedenis van het hof. “De Congregatie van O.L.V.-Hemelvaart is intussen opgegaan in de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, uit Ruiselede. En zij zochten een nieuwe bestemming voor hun kapitale pand in het hartje van Brugge. Voor de zusters was het van groot belang dat de doelstellingen van hun orde, waaronder maatschappelijke dienstverlening en onderwijs, in een christelijk kader, voortzetting konden vinden. Op basis van enkele persoonlijke contacten hebben de zusters en de KU Leuven elkaar gevonden, heel snel eigenlijk.”

“De KU Leuven is op 22 mei toegetreden tot de vzw die de eigendomsrechten op het Hof Bladelin heeft. De bestaande functies van het complex blijven onverminderd bestaan. In het historische Hof kan de KU Leuven voortaan educatieve en culturele activiteiten organiseren, zoals voordrachten, concerten en tentoonstellingen. Ook initiatieven van postacademische vorming kunnen er terecht. Voor de alumni uit de West-Vlaamse regio bieden de gebouwen eveneens prima perspectieven.”

Bijzondere troef

“Het is een schitterend pand, dat is meteen duidelijk. Het is vrij groot, ongeveer een halve hectare, wat in het centrum van Brugge niet min is. Het historische gedeelte brengt je door alle fasen van de kunstgeschiedenis tot de 19de eeuw. In het oudste deel, gebouwd door Pieter Bladelin zelf, vind je bijvoorbeeld grote doeken geschilderd door Giulio Romano. Dat was de man die de fresco’s van niemand minder dan Rafaël in het Vaticaan heeft afgewerkt na diens overlijden. Die werken horen vandaag bij dé pronkstukken van de Vaticaanse musea. De doeken in het Hof Bladelin zijn kopieën van deze fresco’s, gemaakt door de man die de originelen dus zelf heeft afgewerkt. Het Hof Bladelin is een gebouw dat ons tastbare aansluiting geeft met een aantal topmomenten uit de Europese geschiedenis.”

“Ik vind dat de zusters en de KU Leuven een prachtige overeenkomst gesloten hebben. De zusters hechtten duidelijk veel belang aan de geestelijke verwantschap met onze universiteit, wier opdrachtverklaring hen zeer aanspreekt. En voor de KU Leuven is het natuurlijk een schitterende mogelijkheid om haar aanwezigheid in Brugge uit te breiden. Ook de bouwwerken aan het station, waar een nieuwe campus voor industriële ingenieurswetenschappen en kinesitherapie opgetrokken wordt, dragen daartoe bij. Maar het Hof Bladelin, in de historische binnenstad van Brugge, is een wel heel bijzondere troef voor de uitstraling van de KU Leuven in West-Vlaanderen.”