Amerikaanse ambassadeur Bauer: “De klimaatopwarming biedt kansen aan de jonge generatie”

Op 22 april is het Earth Day, een dag die wereldwijd aandacht vraagt voor de klimaatopwarming. Ter gelegenheid daarvan gaf de Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer een lezing in Leuven. Ze sprak over de Amerikaanse kijk op hernieuwbare energie, met de klimaattop in Parijs in het verschiet. 

Georges Gielen, vicerector Groep Wetenschap en Technologie, opende de lezing en benadrukte dat Earth Day draait rond “bewustwording”. Ook de KU Leuven wil haar steentje bijdragen: niet alleen door deze lezing te organiseren, maar door actief in te zetten op duurzaamheid. Rector Rik Torfs kon dat alleen maar beamen. Met de klimaattop in Parijs in zicht ziet hij perspectieven voor een betere toekomst: “Na Leuven is Parijs de mooiste stad van de wereld. Het is goed dat ook landen zoals de VS durven opkomen voor het klimaat, want dat is nodig.”

© KU Leuven – Rob Stevens
Denise Bauer: “Jongeren zullen steeds meer oplossingen ontwikkelen op het vlak van schone energie"
© KU Leuven – Rob Stevens

Professoren Katja Biedenkopf van het onderzoeksinstituut LINES en Nicole Van Lipzig van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen namen kort de tijd om hun kijk op Earth Day te geven. Biedenkopf belichtte vooral de internationale klimaatonderhandelingen. Van Lipzig ging dieper in op de geografische kant van de zaak: Welke klimaatsverandering kunnen we in de toekomst verwachten? Wat zijn de grenzen van ons klimaat?

De Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer charmeerde de 320 aanwezigen door haar lezing in te zetten in het Nederlands: “Het is een hele eer om hier vandaag te zijn.” Maar daarna begon ze al snel aan het serieuze werk: “Sommige landen blijven de klimaatopwarming ontkennen, maar wij weten en beseffen dat de klimaatopwarming een feit is en dat de oorzaak grotendeels bij de mens ligt.” 

“Als we gewoon verder doen zoals we bezig zijn, zullen we over de hele wereld meer extreme weerfenomenen zien. Klimaatverandering is een reëel en significant gevaar voor de veiligheid van België, de Verenigde Staten en de hele wereld.” 

Bauer benadrukte dat de VS de klimaatopwarming heel serieus neemt. 

Daarbij had ze veel lof voor de Amerikaanse president Obama: “Ik ben trots te dienen onder een president die de moed heeft om moeilijke maar noodzakelijke stappen te nemen om de klimaatopwarming aan te pakken. Met zijn beleid wil Obama de productie van hernieuwbare energie verhogen en de vraag naar energie doen verminderen.”

“De VS doet zijn deel en wil zelfs meer doen, maar we kunnen het niet alleen”, ging Bauer verder. “Dit is een internationaal probleem dat een internationale oplossing nodig heeft. We moeten het samen doen, ook met landen van de derde wereld. Gelukkig zien we steeds meer vooruitgang en hulp van de economische grootmachten van de derde wereld, zoals China.” 

Maar Bauer ziet ook nieuwe kansen in de klimaatopwarming, vooral voor de jonge generatie, zoals studenten: “Jongeren zullen steeds meer oplossingen ontwikkelen op het vlak van schone energie. Die oplossingen zullen net zo belangrijk zijn als bijvoorbeeld de gloeilamp en het internet. Hernieuwbare energie is een van de grootste economische kansen in de menselijke geschiedenis.” 

Afsluiten deed de Amerikaanse ambassadeur met een raad voor alle aanwezigen: 

De volledige speech van Denise Bauer kan je hier lezen. 

© KU Leuven – Rob Stevens
Rector Rik Torfs heet de Amerikaanse ambassadeur Bauer van harte welkom aan KU Leuven.
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
Georges Gielen, vicerector Groep Wetenschap en Technologie: "KU Leuven wil actief inzetten op duurzaamheid."
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer, rector Rik Torfs en prof. dr. Bart Kerremans, decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
Na de lezing nam de Amerikaanse ambassadeur nog de tijd om vragen uit het publiek te beantwoorden.
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
De Amerikaanse ambassadeur wordt ontvangen door rector Rik Torfs.
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
Denise Bauer ondertekent het Gulden Boek.
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens
© KU Leuven – Rob Stevens