Universiteit wordt mede-eigenaar van Abdij Roosenberg en vestigt er studie- en congrescentrum

Op 18 december hebben de KU Leuven en de Mariazusters van Franciscus het principeakkoord ondertekend waarmee de universiteit officieel toetreedt tot de VZW die eigenaar is van de Abdij Roosenberg. Deze abdij in Waasmunster wordt een nieuw studie- en congrescentrum op de domeinen van zingeving, architectuur en kunst. 

© Geert Vanden Wijngaert
De rustieke Abdij van Roosenberg ligt in een bosrijke omgeving in Waasmunster.
© Geert Vanden Wijngaert

De Abdij Roosenberg werd gesticht in 1237, maar het huidige abdijgebouw dateert van 1975. Het is de thuishaven van de Mariazusters van Franciscus, een kleine contemplatieve gemeenschap van kloosterzusters die gastvrijheid hoog in het vaandel draagt. De abdij diende als bezinningshuis en gastenklooster: je kwam er om in alle stilte te schrijven of te studeren, om tot rust te komen of om te contempleren. Daarnaast was het een ontmoetingsplek voor gelijkgezinden. 

De laatste jaren vonden steeds meer kunstenaars en architecten hun weg naar de abdij om haar ruimten te bestuderen of om er te werken. Dat heeft te maken met haar architecturale waarde: het is een uniek bouwwerk en geklasseerd monument dat werd ontworpen door de internationaal gerenommeerde architect Dom Hans van der Laan. Samen met het uitgebreide parkbos waar de abdij is gevestigd, nodigt het gebouw uit tot zingeving en reflectie. 

Nu de laatste vier zusters verhuisd zijn naar het hoofdklooster in het centrum van Waasmunster, neemt de KU Leuven de zorg voor de abdij over. De universiteit zal onder meer instaan voor het onderhoud en de restauratie van dit bouwwerk. 

Campus Abdij Roosenberg 

De abdij wordt herdoopt tot de nieuwe ‘Campus Abdij Roosenberg’: een studie- en congrescentrum dat actief beleid zal voeren op de domeinen van zingeving, architectuur en kunst. Het wordt een broedplaats voor reflectie en nieuwe onderwijsvormen, waar academici, architecten en kunstenaars van de Faculteit Architectuur van Campus Sint-Lucas Gent en de opleiding Beeldende Kunsten van LUCA School of Arts zullen samenwerken. 

Tegelijk wil de KU Leuven het geestelijke erfgoed van de Mariazusters eerbiedigen. De universiteit garandeert de verdere beschikbaarheid van de abdijkerk voor de eredienst en het verder gebruik van het kerkhof door de congregatie. Campus Abdij Roosenberg zal uitgebouwd worden in samenwerking met de Vrienden van Abdij Roosenberg en met de gemeente Waasmunster. 

Dit academiejaar organiseert Campus Sint-Lucas Gent verschillende ‘masterstudios’ die werken rond abdij Roosenberg, dit in samenwerking met de TU Delft en The Sir John Cass School of Art, Architecture and Design van de London Metropolitan University. In het najaar van 2017 opent het Vlaams Architectuur Instituut een overzichtstentoonstelling over het werk van Dom Hans van der Laan in de Singel in Antwerpen, waarbij de abdij een prominente rol zal spelen. 

© Geert Vanden Wijngaert
Rector Rik Torfs, zuster Agnes Vanhecke, algemeen overste van de Mariazusters, en zuster Roza Engels van de Abdij Roosenberg (foto onder) ondertekenen het principeakkoord, dat de universiteit mede-eigenaar maakt van Abdij Roosenberg en dat de basis legt voor het studie- en congrescentrum ‘Campus Abdij Roosenberg’.
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
Het unieke abdijgebouw nodigt uit tot zingeving en reflectie.
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
© Geert Vanden Wijngaert
De binnentuin van de abdij.
© Geert Vanden Wijngaert