Het oor wil ook wat: muziek beïnvloedt de smaak van chocolade

Een bord dat mooi geschikt is of een snoepje dat er goed uitziet, smaakt beter. Nu blijkt uit onderzoek van het Laboratorium voor Experimentele Psychologie dat ook de muziek of de geluiden die je hoort tijdens het eten een invloed hebben op hoe je het eten ervaart.

Wie tijdens het eten van pralines ‘creamy’ muziek beluistert, ervaart de smaak als romiger en ook zoeter. (Stockbeeld Shutterstock)
Voor zijn doctoraatsonderzoek ging Felipe Reinoso Carvalho aan de slag met muziek en chocolade. In samenwerking met professor Charles Spence van Oxford University en topchocolatier Dominique Persoone ontwikkelde hij vier verschillende pralines en twee soundtracks. 116 testpersonen kregen de lekkernijen voorgeschoteld met om beurten één van de soundtracks in de oren en moesten hun smaakbeleving beschrijven.

De pralines waren rond of rechthoekig en werden gemaakt met chocolade die 71% of 80% cacao bevatte. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers twee ‘soundtracks’. Het ene deuntje werd als ‘creamy’ bestempeld, het andere als ‘rough’, wat meteen duidt op de emotie of smaak die de muziek zou moeten opwekken. Klik hier om de muziek te beluisteren.

“De testpersonen werden in vier groepen verdeeld, één groep per praline”, zegt Felipe Reinoso Carvalho. “Elke testpersoon kreeg twee identieke pralines voorgeschoteld met exact dezelfde smaak en vorm. Bij het eten van de eerste praline kregen ze via een hoofdtelefoon het ene muzieknummer te horen, bij de tweede praline het andere nummer. Na het eten van elke praline omschreven ze via enkele vragen hun smaakbeleving.”

Uit het onderzoek bleek dat de mensen die de chocolade aten bij het beluisteren van de ‘creamy’ muziek de praline als romiger en ook zoeter omschreven. Wie de ‘rough’ soundtrack te horen kreeg, omschreef dezelfde chocolade als ruwer en bitterder.

Nadien werd aan de proefpersonen ook gevraagd of ze de chocolade over het algemeen lekker vonden en of ze de muziek goed of slecht vonden. Want vaak leidt ‘goede’ muziek tot een beter oordeel over de smaak van het voedsel. In dit experiment bleek dat echter helemaal niet het geval te zijn. De link die dus eerder gelegd werd tussen muziek en smaakbeleving blijkt helemaal onbewust te zijn.

De onderzoeksresultaten werden naar de praktijk vertaald in het project ‘The Sound of Chocolate’. Brusselse chocolatiers en muzikanten sloegen de handen in elkaar en maakten doosjes chocolade met een bijpassende soundtrack. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Het onderzoek verscheen in het vakblad Appetite.

Tine Danschutter