Transport van schildklierhormonen cruciaal bij de embryonale ontwikkeling van de hersenen

Schildklierhormonen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Als de transporters van deze hormonen niet naar behoren werken, heeft dit nefaste gevolgen voor de ontwikkeling van het cerebellum oftewel de kleine hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leuvense Laboratorium voor Vergelijkende Endocrinologie en het Londense King’s College.

Schildklierhormonen reguleren onze dagelijkse stofwisseling, maar voor de geboorte zijn ze al cruciaal: ze zorgen voor de ontwikkeling van de organen, zoals de hersenen. “Die hormonen zorgen ervoor dat in de hersenen op het juiste moment verschillende celtypes ontstaan, dat ze zich naar de juiste plaats verplaatsen en de juiste connecties maken. Zolang bij een foetus de eigen schildklier nog niet volledig ontwikkeld is, is die afhankelijk van de hormonen van de moeder. Bij een zwangere vrouw met een tekort aan schildklierhormonen geeft dat al in een zeer vroeg stadium problemen bij de hersenontwikkeling van de foetus”, legt professor Veerle Darras van het Laboratorium voor Vergelijkende Endocrinologie uit.

Om vast te stellen of de schildklier goed werkt, meet men de hoeveelheid hormonen in het bloed. Helaas is dat niet altijd een goede indicator. “Dat bleek bij het zeldzame Allan-Herndon-Dudley syndroom (AHDS), een erfelijke aandoening van het zenuwstelsel die alleen bij jongens voorkomt. Die kinderen zijn verstandelijk ernstig beperkt en hebben bewegingsproblemen. Men onderzocht of ze een tekort aan schildklierhormonen hadden, maar verrassend genoeg was het niveau van hormonen in het bloed abnormaal hoog. Het probleem bleek bij de transporters te liggen: die brengen de hormonen vanuit het bloed naar binnenin de cel. Door een genetische mutatie is een belangrijke transporter – MCT8 – bij AHDS niet actief.”

Een doorsnede van de geplooide schors van het cerebellum – de kleine hersenen – bij een kippenembryo, met drie lagen cellen. De middelste laag bestaat uit de Purkinjecellen, met hun kenmerkende vertakkingen. In dit geval zijn het gezonde Purkinjecellen, die goed zichtbaar zijn gemaakt door groene en/of rode fluorescente eiwitten toe te voegen. Wanneer de MCT8-transporter van schildklierhormonen uitgeschakeld wordt, zijn de vertakte uitlopers van de Purkinjecellen veel kleiner.