Campus Hof Bladelin in Brugge plechtig geopend als studie- en congrescentrum

Op donderdag 2 februari heeft de KU Leuven plechtig de deuren van Campus Hof Bladelin geopend. Het historische gebouw in de Brugse stadskern is klaar om een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis aan te vatten als studie- en congrescentrum van de universiteit.

© Sailko
Het Hof Bladelin is één van de parels van de Brugse binnenstad.
© Sailko

Het Hof Bladelin in het hartje van Brugge heeft een lange en rijke geschiedenis. Het stadspaleis is gebouwd door Pieter Bladelin, een van de belangrijkste Bruggelingen uit de 15de eeuw, die banden had met de machtigste Europese kringen van die tijd. Zo was hij onder meer raadgever van hertog Filips de Goede en schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies. Na Bladelins dood in 1472 kwam het pand in handen van Lorenzo de Medici, die het gebouw nog verder verfraaide. In 1819 stichtte priester Leo de Foere er een zustercongregatie.

De historische en kunsthistorische waarde van het Hof Bladelin wordt verder onderstreept door de aanwezigheid van vier monumentale schilderijen toegeschreven aan Giulio Romano. Hij was de man die de fresco’s van Rafael in het Vaticaan heeft afgewerkt na diens overlijden. De doeken in het Hof Bladelin zijn kopieën van deze fresco’s. Ze worden nu onderworpen aan interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en zullen gerestaureerd worden dankzij financiering van het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijn Stichting.

Sinds mei 2014 maakt de KU Leuven deel uit van de vzw die het stadspaleis beheert, in samenspraak met de congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën, uit Ruiselede. Het Hof Bladelin blijft zijn vroegere functies vervullen en doet voortaan ook dienst als studie- en congrescentrum. De nieuwe bestemming sluit nauw aan bij de doelstellingen van de zusters en is een mooie aanvulling van de Leuvense aanwezigheid in West-Vlaanderen. Alle entiteiten van de KU Leuven kunnen Campus Hof Bladelin boeken voor congressen en studiedagen. In de mate van het mogelijke zijn ook externe organisatoren van culturele evenementen er welkom.

© Olivier Matthys
De plechtige opening op 2 februari vond plaats in de kapel van Hof Bladelin.
© Olivier Matthys

Rector Rik Torfs verwelkomde de genodigden.
© Olivier Matthys

Professor Jelle Haemers (Faculteit Letteren) schetste een portret van Pieter Bladelin, één van de belangrijkste Bruggelingen uit de 15de eeuw.
© Olivier Matthys

Professor Krista de Jonge (Departement Architectuur) gaf tekst en uitleg bij het stadspaleis, dat voortaan ook dienst zal doen als studie- en congrescentrum.
© Olivier Matthys

Dr. Joris Snaet (Divisie Monumenten en Bouwkundig Onderhoud) gaf toelichting bij de restauratie van de schilderijen.
© Olivier Matthys

Professor Lieve Watteeuw (Faculteit Letteren) bespreekt een detail van één van de schilderijen.
© Olivier Matthys

Monseigneur Lode Aerts, bisschop van Brugge, verzorgde het afsluitende woord.
© Olivier Matthys

Groepsfoto in het unieke decor van het stadspaleis. Vlnr: Jos Vaesen (directeur-generaal van de Rectorale Diensten), rector Rik Torfs, professor Jelle Haemers, dr. Joris Snaet, professor Lieve Watteeuw, Alain De Waele (secretaris-generaal Fonds Baillet Latour) en Livia Depuydt (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium)
© Olivier Matthys

Rector Rik Torfs en Christianne De Craene, algemeen overste van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën