Operatiekwartier UZ Leuven vernieuwd met hightechapparatuur

Het operatiekwartier en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) van UZ Leuven zijn grondig vernieuwd en uitgebreid. Complexe ingrepen zijn voortaan makkelijker uit te voeren dankzij schermen met 3D-beelden, robotchirurgie en software om endoscopische ingrepen op afstand te volgen. Met 33 zalen op 9.713 m² is het operatiecomplex nu het grootste van België.

© UZ Leuven
Artsen kunnen werken met grote schermen voor endoscopische chirurgie en met 3D-beelden dankzij de nieuwe CT-zaal.
© UZ Leuven

De uitbreiding en renovatie van het operatiekwartier in Campus Gasthuisberg heeft zes jaar in beslag genomen. De nieuwe, hoogtechnologische zalen voldoen aan de strengste normeringen. Zo is in elke zaal de luchtkwaliteit op hetzelfde niveau en is er een perfecte temperatuurregeling. De ruime zalen creëren ook rust, zegt professor Paul De Leyn, diensthoofd thoraxheelkunde en voorzitter van het OKa-bestuur in UZ Leuven: "Zeker bij een ingreep die lang duurt en waar veel technologie, materiaal en meerdere teams noodzakelijk zijn.” 

De operatiezalen werden uitgerust met de nieuwste apparatuur voor complexe ingrepen. Artsen kunnen werken met grote schermen voor endoscopische chirurgie en met 3D-beelden dankzij de nieuwe CT-zaal. Eén zaal werd specifiek uitgerust voor robotchirurgie, waarbij de chirurg opereert aan een console. Röntgenapparatuur biedt hem als als het ware een routenavigator tijdens het opereren. Via nucleussoftware kan de medische staf endoscopische ingrepen van op afstand mee volgen. Een arts kan tijdens een operatie ook overleggen met een collega buiten het OKa, zodat cruciale informatie sneller kan worden gedeeld. Ook in de hybride zaal, een combinatie van een katheterisatielab en een OKa, kunnen technisch complexe ingrepen veiliger uitgevoerd worden dankzij optimale beeldvorming. 

Ook de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) werd grondig gerenoveerd en uitgebreid. “Ook daar hielden we rekening met de nieuwste normen en technieken. Er is een aparte toegang voor bezoekers, een scheiding bij de in- en uitstroom van patiënten en een apart traject voor kinderen”, zegt Pierre Luysmans, verpleegkundig manager kritieke zorg.

De totale oppervlakte van de zone PAZA en OKa bedraagt nu bijna 1 hectare.
 

© UZ Leuven
Met 33 zalen op 9.713 m² is het operatiecomplex nu het grootste van België.
© UZ Leuven

 
© UZ Leuven
Ook de pre- en postoperatieve opvang van patiënten, de voorzone en de postanesthesie-zorgafdeling (PAZA) werden grondig gerenoveerd en uitgebreid.
© UZ Leuven