75 jaar UZ

De Universitaire Ziekenhuizen bestaan 75 jaar. Tijd voor een tentoonstelling die verleden, heden en toekomst van de instelling in de kijker zet. ‘Het leek ons een leuk idee om onze medewerkers een hart onder de riem te steken en hen aan te moedigen met hetzelfde elan voort te gaan’, zegt Gerda Ceulenaere van het project UZ 75 jaar.

De expositie maakt patiënten, medewerkers en bezoekers duidelijk wat die 75 jaar ziekenhuis in Leuven hebben teweeggebracht, en hoe UZ Leuven sinds het ontstaan in 1929 is geëvolueerd tot wat het vandaag is. In de toegangshal krijg je een evocatie van het dag- en nachtritme in het ziekenhuis. Op een groot scherm, met een mozaïek van beelden, beleef je de bedrijvigheid in de gangen — een bedrijvigheid die nooit ophoudt en continu in het teken staat van het welzijn van de patiënten. De opnames tonen je enkele minuten van respectievelijk het nachtleven en het dagritme in de verschillende afdelingen.
Een verdieping hoger vindt het echte verjaardagsfeestje plaats: een installatie in de vorm van een taart gunt je een blik op 75 jaar UZ met foto’s van mensen die er in de loop van de jaren gewerkt hebben, vieringen, oude en nieuwe gebouwen. Overal in het ziekenhuis kan je objecten tentoongesteld zien: een oude tandartsstoel, doktersmaterialen uit de oude doos, hoogtechnologische apparatuur, kunstwerken en curiosa. Heel leuk is de vergelijking tussen een ziekenhuiskamer uit de jaren 1930 en een van vandaag. Het contrast kon nauwelijks groter zijn: de hyperfunctionele kamers van nu, vol computers en technologie, versus de borduurwerkjes en kantjes aan het beddengoed en het robuuste basismateriaal van 70 jaar geleden. Gerda Ceulenaere: ‘Ik vond het frappant om te zien wat een enorm onderscheid er vroeger werd gemaakt tussen de patiënten — ze werden ingedeeld in vier klassen met grote verschillen wat betreft luxe en extraatjes. Vandaag wordt iedereen gelijk behandeld.’ Erg verrassend voor buitenstaanders is de lange lijst van beroepen die in UZ Leuven worden uitgeoefend: ze vermeldt meer dan 200 functies, terwijl wij leken in eerste instantie alleen maar aan dokters en verpleegsters kunnen denken.
Een speciaal voor de gelegenheid gedrukte krant vertelt het volledige verhaal nog eens haarfijn na. “Ze geeft een beeld van de gedrevenheid en de dynamiek waarmee artsen, medewerkers en vorsers al die jaren het beste van zichzelf gegeven hebben”, vertelt Gerda Ceulenaere. “De boodschap die we willen meegeven is dat we die dynamiek zéker moeten kunnen behouden. Het is de drijvende kracht achter UZ Leuven.”

Van 11 september tot 30 november, UZ Leuven, Herestraat 49, 3000 Leuven. Infofolder en plattegrond ter plaatse te verkrijgen.
Meer info: (t) 016 34 49 55 of 016 34 49 39.
Verschillende diensten organiseren in de loop van de komende maanden opendeurdagen en er worden ook geleide bezoeken gebracht aan de campus Sint-Rafaël of aan huizen van particulieren die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het ziekenhuis.