Viering 10 jaar Olivia Hendrickx Research Fund: "Je kan wel degelijk een verschil maken!"

Op 6 oktober 2010 brachten de universiteit en het universitair ziekenhuis hulde aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Dit fonds ondersteunt al tien jaar uniek innovatief wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe therapieën voor bestrijding van kanker aan de K.U.Leuven.

De drijvende kracht achter het fonds is voorzitster Ilse De Reze. Haar dochtertje Olivia stierf in 2000 aan de gevolgen van een hersentumor. Het fonds ter nagedachtenis van Olivia heeft op 10 jaar tijd een indrukwekkend parcours afgelegd, legt Ilse De Reze uit: “Wij financieren het onderzoek van kinderarts Stefaan Van Gool naar immunotherapie om hersentumoren bij kinderen te behandelen: van muismodel tot therapie. In 2001 werd er een eerst patiëntje behandeld, nu zitten we in totaal al aan meer dan 300."

De immunotherapie bestaat uit vaccins. Die worden curatief ingezet en zijn patiëntgebonden, verduidelijkt de gedreven De Reze: “Het is geen vaccin ter preventie: het wordt gebruikt als er een hersentumor wordt vastgesteld. Het vaccin is ook individueel: het wordt aangemaakt op basis van witte bloedcellen en tumorcellen van de patiënt zelf. Het gaat om een reeks spuitjes in de huid, waarvoor de kinderen even naar het ziekenhuis komen en ze kunnen dezelfde dag nog naar huis.”

Eind 2010 start er een studie bij meer dan 140 patiënten om uit te maken of deze therapie beter werkt dan andere. “Dat is van belang voor de erkenning door het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (RIZIV), en dus ook de terugbetaling van de therapie door het ziekenfonds”, vertelt de voorzitster. “Maar we willen vooral hoop geven voor nieuwe therapieën en mensen mobiliseren voor liefdadigheid. Je kan wel degelijk een verschil maken!”

Ilse De Reze en professor Van Gool ontvingen tijdens de viering een oorkonde met een nieuwe aquarel van Gasthuisberg.

Bekijk het videoverslag

Vlnr: Eddy Hendrickx, Ilse De Reze,