ecologie

Cocktails van zware metalen hebben extra giftig smaakje

België is wereldwijd één van de koplopers in historische bodemvervuiling door zware metalen. Een erfenis van de non-ferro-industrie, die ertsen omsmolt tot onder meer zink, lood en koper. Om de bodemverontreiniging te evalueren, keken onderzoekers tot nu toe naar elk metaal apart.

Plant wat Mediterranée op je groendak

Heb je een groendak, dan is droogte de vijand. Zeker met warmere zomers in het vooruitzicht. “We moeten verder kijken dan alleen het standaardlijstje met vetplantjes, mossen en kruiden”, vindt Carmen Van Mechelen. Voor haar doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen trok ze naar Zuid-Frankrijk, op zoek naar mediterrane plantjes voor onze groendaken.

Je tuin heeft meer in huis dan je denkt

Door je tuin slim te beheren, bewijs je het milieu een dienst en kan je klimaatverandering tegengaan. Voor haar doctoraat bekeek bio-ingenieur Valerie Dewaelheyns over welk (ecologisch) potentieel onze hofjes beschikken en hoe we het gebruik ervan kunnen verbeteren. “Het belangrijkste is dat mensen beseffen dat hun tuin deel uitmaakt van een groter geheel.”

Beter ecolabel kleurt winkelkar écht groen

Wie vandaag kiest voor voedingsproducten met een ecolabel is niet per definitie milieuvriendelijk bezig. “Zulke labels zijn soms ronduit misleidend. En ook ‘biologisch’ of ‘lokaal’ zijn niet altijd de beste vuistregels voor ecologisch verantwoord boodschappen doen”, zegt bio-econoom Pieter Vlaeminck.

Eredoctor Carl Folke: "We moeten weer voeling krijgen met onze planeet"

(c) Axelson & AzoteDe Zweedse ecoloog Carl Folke doet al dertig jaar onderzoek naar ecosystemen: van kleine visgebieden tot onze planeet als geheel.

Het jaar 2050: warmere aarde, vollere akkers?

Dát het klimaat verandert durft nog slechts een enkeling te betwijfelen. Maar welk scenario ligt er klaar voor het Vlaanderen van 2050? Bio-ingenieur Eline Vanuytrecht: “De Vlaamse akkers kunnen meer opbrengen, maar de stabiliteit van de oogst is in groot gevaar.”

Wiskunde geeft boost aan eco-rijden

Met een zuinige rijstijl kan je op een eenvoudige manier 5 tot 15 procent brandstof besparen. Burgerlijk ingenieur Bart Saerens ontwikkelde in zijn doctoraat een wiskundige methode om de optimale rijstijl te berekenen. Die kan nog enkele procenten extra ecologische winst betekenen.

Global change en de watervlo

De watervlo is een cruciale schakel in het evenwicht van bepaalde ecosystemen. Wat als zijn natuurlijke omgeving onder grote druk komt te staan door toedoen van de mens?

Lindeboom kan bodemverzuring in bossen stoppen

Het gaat niet zo goed met onze bossen. Misschien dat de bomen zelf er nog niet zo slecht aan toe zijn, maar de begroeiing ònder die bomen snakt naar adem. Volgens professor Bart Muys kan de lindeboom wellicht een oplossing betekenen.

Specialist in de milieu-epidemiologie en eredoctor Bert Brunekreef

Luchtverontreiniging heeft een nefaste invloed op onze gezondheid. Dat weet natuurlijk iedereen, maar professor Bert Brunekreef (54), directeur van het Utrechtse Institute for Risk Assessment Sciences, één van de leidende Europese centra voor onderzoek naar milieu en gezondheid, heeft het ook wetenschappelijk bewezen. Daarvoor, en ook voor zijn maatschappelijke werk in diverse raden en panels, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, krijgt hij op 4 februari van onze universiteit een eredoctoraat.

Inhoud syndiceren