doctoraat

Career center biedt eerste hulp bij loopbaanvragen

‘Wat ga ik doen na mijn doctoraat?’ ‘Is een academische carrière wel iets voor mij?’ ‘Zit ik hier op de juiste stoel?’ Personeelsleden met loopbaanvragen kunnen sinds vorig jaar aankloppen bij het Career Center.

(c) Joris Snaet

Je tuin heeft meer in huis dan je denkt

Door je tuin slim te beheren, bewijs je het milieu een dienst en kan je klimaatverandering tegengaan. Voor haar doctoraat bekeek bio-ingenieur Valerie Dewaelheyns over welk (ecologisch) potentieel onze hofjes beschikken en hoe we het gebruik ervan kunnen verbeteren. “Het belangrijkste is dat mensen beseffen dat hun tuin deel uitmaakt van een groter geheel.”

Teamkapitein is niet altijd de beste leider

Gaat de aanvoerdersband in sportteams altijd naar de sterkste arm? Dat gebeurt te weinig, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Katrien Fransen. Ze stelde vast dat in bijna de helft van de gevallen de teamkapitein niet wordt aangezien als de leider, noch op het veld, noch naast het veld.

Integriteit onder de loep tijdens politie-opleiding

Recent haalden een aantal rotte appels in de mand bij de politie het nieuws. Het cliché wil dat de gemotiveerde, goed bedoelende aspirant-agent door de anciens wordt ingewijd in het echte politieleven en de kantjes er leert aflopen. Maar dat beeld moet genuanceerd, stelt criminologe Annelies De Schrijver.

Facebook maakt (niet) minder eenzaam

Facebook heet een sociaal medium te zijn, maar is het ook daadwerkelijk een hulp voor eenzame jongeren? Dat hangt ervan af waarom en waarvoor ze Facebook precies gebruiken.

Antidiabetesmedicijn verlengt gezonde levensduur

Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, onderdrukt mogelijk ook bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Daarom denken wetenschappers dat metformine een algemene gezonde veroudering zou kunnen bevorderen. Doctoraatsstudent Wouter De Haes (Afdeling Dierenfysiologie en Neurobiologie) heeft nu aangetoond op welke manier het middel dat doet.

Ook in eenoudergezin overleeft klassieke rolverdeling

Vlaanderen telt steeds meer eenoudergezinnen, voor wie het combineren van arbeid en gezin een dagelijkse evenwichtsoefening is. Alleenstaande vaders bezweren de druk door het huishouden en de kinderzorg uit te besteden. Maar alleenstaande moeders krijgen daar net meer stress door. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van sociologe Christien Gilleir.

Wetenschap geeft brood een langer leven

Supermarkten gooien brood dat ouder is dan één dag vaak weg omdat ze hard en uitgedroogd brood niet meer verkocht krijgen. Ook in de huishoudens verdwijnen veel restjes en korstjes in de vuilnisbak. Jaarlijks komt dat neer op een enorme afvalberg aan hoogwaardige voeding. Zonde, vindt ook bio-ingenieur Geertrui Bosmans. Zij verdedigt in het najaar haar doctoraat over broodveroudering.

Is er een doctor in de zaak?

Don’t you think it’s time you saw a doctor? Met die vraag willen de Vlaamse universiteiten en de Vlaamse Interuniversitaire Raad werkgevers aansporen om doctoraatshouders aan te werven.

Parlementair mandaat is zelden springplank

Biedt een mandaat in het parlement automatisch een opstap naar een aantrekkelijke en goed betaalde functie buiten de politiek? Dat is eerder uitzondering dan regel, zo blijkt uit het doctoraat van Ine Vanlangenakker. Zij onderzocht de uitstroom uit het regionaal parlement en het leven na het parlementair mandaat.

Inhoud syndiceren