Onderzoek

Tv-kijken versus nachtrust: gewoontekijkers stellen bedtijd minder uit

We kennen het gevoel allemaal: na een lange werkdag kruipen we behaaglijk in de zetel om nog wat tv te kijken. We nemen ons voor om dat niet te lang te doen, want we weten hoe belangrijk het is om voldoende nachtrust te hebben. En toch blijven we zitten en zappen. Uit een nieuwe studie blijkt verrassend genoeg dat gewoontekijkers het minst last hebben van dat uitstelgedrag.

Nieuw licht op zwaarste elementen in tabel van Mendelejev

Een uiterst gevoelige techniek met laserlicht en gasjets stelt onderzoekers voor het eerst in staat om inzicht te krijgen in de atoom- en kernstructuur van de zwaarste elementen in de tabel van Mendelejev. Dat is het resultaat van internationaal onderzoek geleid door medewerkers van het Leuvense Instituut voor Kern- en Stralingsfysica.

Veelbelovend doelwit ontdekt in strijd tegen specifieke vorm parkinson

Een onderzoeksteam onder leiding van professor Patrik Verstreken heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar een specifieke vorm van de ziekte van Parkinson die al op jonge leeftijd optreedt. Door een specifiek eiwit te blokkeren, verandert de opbouw van de mitochondriën – de energiecentrales – van hersencellen. En dat heeft een positief effect op de typische Parkinsonsymptomen. Die aanpak is alvast goed nieuws voor de zoektocht naar nieuwe en betere medicijnen tegen de ziekte. 

Signalen van satellietnavigatiesysteem Galileo moeilijker te vervalsen

Midden december 2016 trad Galileo, het Europese satellietnavigatiesysteem, in werking. De Europese Commissie zet alle middelen in om zich te kunnen onderscheiden van andere navigatiesystemen, zoals de Amerikaanse tegenhanger gps. Eén van de belangrijke doelstellingen is ervoor zorgen dat de signalen van de Galileo-satellieten moeilijker te vervalsen zijn.

Nieuw onderzoek toont hoge vaccinatiegraad bij Vlaamse peuters en adolescenten

Voor de vierde keer sinds 2005 is in Vlaanderen een vaccinatiegraadstudie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de vaccinatiegraad bij zowel peuters als adolescenten op een zeer hoog niveau blijft. Voor het eerst is ook de vaccinatiegraad bij zwangere vrouwen onderzocht en is er gepeild naar het vertrouwen van Vlaamse ouders in de inentingen.

Unieke collectie viert jubileum: een bananentaart met dertig kaarsjes

De KU Leuven huisvest al dertig jaar een fraaie collectie bananen, die ondertussen al meer dan 1.500 stekjes telt. “Ons werk wordt nog belangrijker nu er door de klimaatverandering meer nood zal zijn aan bananen die resistent zijn tegen droogte of ziektes.”

Beeldvorming in media weegt op Marokkaanse Belgen en Nederlanders

“De berichtgeving over Syriëstrijders is ongenuanceerd en te veel op de islam toegespitst”, zegt Anna Berbers, die voor haar doctoraat aan het Instituut voor Mediastudies nieuwsartikels over het thema analyseerde. Daarnaast sprak ze ook met Marokkaanse Belgen en Nederlanders over het beeld dat de media van hen schetsen.

Extreem laag geboortegewicht vergroot het risico op bloedvat- en nierafwijkingen

Kinderen die bij de geboorte minder dan één kilo wogen, hebben op 11-jarige leeftijd meer lichaamsvet en minder spierkracht. Ze vertonen ook vaker een verhoogde bloeddruk en één op vier heeft een verminderde nierfunctie. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Anke Raaijmakers (Departement Ontwikkeling en Regeneratie).

Geneticus Herman Vanden Berghe overleden

Op 23 januari is professor Herman baron Vanden Berghe overleden, in Oud-Heverlee. Hij was het boegbeeld van het Centrum Menselijke Erfelijkheid en een drijvende kracht achter het onderzoek aan onze universiteit.

Vetten voeden uitvalswegen voor kankercellen

Kanker kan zich doorheen het lichaam verspreiden via verschillende ‘uitvalswegen’. Een belangrijke route zijn de lymfevaten, een specifiek soort aderen. Bij de aanwezigheid van een tumor maakt het lichaam zelfs extra lymfevaten aan. Een team van onderzoekers onder leiding van professor Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) heeft het mechanisme achter die lymfevatontwikkeling ontdekt.

Inhoud syndiceren