Onderwijs

Experts in Leuven om kwaliteitszorg onderwijs onder de loep te nemen

Draagt de KU Leuven op een goede manier zorg over de kwaliteit van haar onderwijs? Deze week ontvangt de universiteit een eerste keer de vijf experts die een antwoord moeten formuleren op die vraag. Hun bezoek maakt deel uit van de instellingsreview die de vroegere onderwijsvisitaties vervangt.

In beeld: enthousiasme op de banken van de Kinderuniversiteit

Ludieke lessen volgen over de ideale boog en het belang van bedtijd, brullen naar een smartphone, een sleutelhanger maken met je naam erin gegraveerd, en ook nog eens een tv-interview geven over dat alles: we kunnen ons het enthousiasme van de deelnemers aan de Kinderuniversiteit perfect voorstellen.

Eerste resultaten 30%-regel geven positieve tendens aan

Bij het begin van vorig academiejaar voerde de KU Leuven de zogenoemde ‘30%-regel’ in. Die heroriënteert startende bachelorstudenten en studenten uit schakelprogramma’s met een zeer lage CSE (Cumulatieve Studie-Efficiëntie), en belet zo dat ze hun kansen op een geslaagde studieloopbaan blijvend aantasten. Volgens de eerste cijfers heeft de invoering van de regel positieve gevolgen: de studieresultaten verbeteren.

Nieuwe lerarenopleiding KU Leuven in samenwerking met zeven katholieke CVO’s, over heel Vlaanderen

Studenten die hun masterdiploma willen aanvullen met een educatieve master, kunnen vanaf 2019 profiteren van een nieuwe samenwerking tussen de KU Leuven en zeven centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s). De partners bundelen daarmee hun troeven en creëren zo over heel Vlaanderen een netwerk van campussen waar studenten terecht kunnen voor de lerarenopleiding.

KU Leuven, Barco en Televic Education ontwikkelen toptechnologie voor interactief leren

De KU Leuven, Barco en Televic Education gaan samen technologische oplossingen ontwikkelen die interactief en collaboratief leren mogelijk maken in hoorcolleges, oefensessies en practica. Voor de co-ontwikkeling en evaluatie van de tools kiest de KU Leuven resoluut voor haar Kortrijkse campus.

Opleiding communicatiewetenschappen vindt zichzelf opnieuw uit

Schrijven doe je zo: in de les bij Kristien Hemmerechts

De leerkracht geeft het goede voorbeeld: masterproef over relationele agressie op school bekroond

Een positief ingestelde leerkracht kan de roddels en het uitsluitgedrag in zijn of haar klas doen afnemen. Op die sociale sleutelrol wijst Tessa Weyns in haar masterproef, bekroond met de ETUDE-masterproefprijs 2016.

Diversiteitsstages in de hoofdstad: "Dé Brusselse school bestaat niet"

Met het INDIGO-project wil de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) haar studenten klaarstomen om les te geven in Nederlandstalige Brusselse scholen. Zo hopen ze de vooroordelen rond Brusselse scholen en het lerarentekort in de hoofdstad weg te werken. “De gelijkenissen met het Vlaamse onderwijs zijn groter dan de verschillen.”

Functiebeperkingen staan hogere studies steeds minder vaak in de weg

Steeds meer jongeren met leer- en ontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, AD(H)D of autisme gaan studeren aan de universiteit. Daarbij krijgen ze hulp en begeleiding van de Cel Studeren met een Functiebeperking. Maar de snelle toename stelt de dienst voortdurend voor nieuwe uitdagingen. “Extra middelen zijn op termijn onontbeerlijk.”

Inhoud syndiceren