duurzaamheid

In beeld: Jommeke en F.C. De Kampioenen krijgen nieuw leven als lampenkapje

Hoe maak je een lampenkapje van afgedankte strips en tijdschriften? Een twintigtal Leuvenaars en studenten kwam het te weten tijdens een workshop die ‘upcyclista’ Evy Puelinckx van Het Vindingrijk gaf op 21 februari. Dankzij het betere knip-, plooi- en lijmwerk kregen onder meer Jommeke, F.C. De Kampioenen en Suske en Wiske een nieuw leven.

Unieke collectie viert jubileum: een bananentaart met dertig kaarsjes

De KU Leuven huisvest al dertig jaar een fraaie collectie bananen, die ondertussen al meer dan 1.500 stekjes telt. “Ons werk wordt nog belangrijker nu er door de klimaatverandering meer nood zal zijn aan bananen die resistent zijn tegen droogte of ziektes.”

Landbouw- en voedselexperte Louise O. Fresco: "Nostalgie naar een onbestaand verleden"

Kleinschalige landbouw: klinkt sympathiek, maar daarmee ga je de wereld niet voeden. De Nederlandse hoogleraar en schrijfster Louise O. Fresco heeft geen angst om contra-intuïtieve waarheden te benoemen. Voedsel gaat over emotie, beseft ze maar al te goed, maar de feiten hebben hun rechten.

In beeld: Duizend gratis cactusjes vormen prikkelend startschot van derde editie Love Leuven

Onder de slagzin 'Ook geprikkeld door het klimaat?' deelden vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink en Leuvens schepen Bieke Verlinden op 8 november duizend cactusjes uit aan Leuvenaars en studenten die hun steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Dubbelcheck: Geenkindpolitiek

Geef Europese vrouwen zonder kinderen op hun vijftigste een mooie som geld, en red zo het milieu. Een opmerkelijk voorstel van twee wetenschappers van de Club van Rome. ‘Mijn dochter is het gevaarlijkste dier op aarde’, verduidelijkt één van hen. Haar ecologische voetafdruk is immers dertig keer zo groot als die van iemand in een arm land.

'Green Office KU Leuven' maakt een punt van duurzaamheid aan de universiteit

Met het Green Office heeft de KU Leuven een nieuw duurzaamheidspunt voor én door studenten en personeelsleden. Een team van vrijwilligers, jobstudenten en stafleden zal onder die noemer campagnes lanceren, evenementen organiseren, duurzaam onderzoek stimuleren en een netwerk uitbouwen van studenten en organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst.

Stilte, concentratie en een ijsvogel: kennismaken met het Stiltehuis

God is silent. Now if only man would shut up.Wijze woorden van Woody Allen. In deze tijden van schetterende meningen, opdringerige smartphones en razend verkeer is stilte meer dan ooit een weldaad. Gelukkig kunnen KU Leuven-personeelsleden haar in overvloed vinden in het Stiltehuis.

Onderzoekers ontrafelen directe omzetting van aardgas naar methanol op kamertemperatuur

Voor het eerst sinds de techniek twintig jaar geleden ontwikkeld werd, weten we wat er precies gebeurt bij de directe omzetting van aardgas of methaan naar methanol op kamertemperatuur. De ontdekking kan een revolutie betekenen in de productie van methanol en alle afgeleiden ervan die we in ons dagelijks leven gebruiken.

Nieuwe cocktail bestrijdt muggen efficiënter en milieuvriendelijker

Muggen bouwen steeds meer resistentie op tegen de bestaande pesticiden. In de zoektocht naar een oplossing roepen wetenschappers de hulp in van de natuurlijke vijanden van de mug, zoals het bootsmannetje. Synthetisch nagemaakte geurstoffen van dat insect blijken het biologische pesticide Bti dodelijker te maken en het immuunsysteem van de mug te ondermijnen.

Studenten voelen zich thuis in nieuwe residentie Rega

De universiteit pakte eerder deze maand uit met de officiële opening van residentie Rega, een gloednieuw en milieuvriendelijk studentenhuis. Het gebouw pronkt met een binnentuin die uitkijkt op het voorbijstromende water van de Vunt, maar ook de lage energierekening is een troef.

Inhoud syndiceren