duurzaamheid

In beeld: Duizend gratis cactusjes vormen prikkelend startschot van derde editie Love Leuven

Onder de slagzin 'Ook geprikkeld door het klimaat?' deelden vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink en Leuvens schepen Bieke Verlinden op 8 november duizend cactusjes uit aan Leuvenaars en studenten die hun steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Dubbelcheck: Geenkindpolitiek

Geef Europese vrouwen zonder kinderen op hun vijftigste een mooie som geld, en red zo het milieu. Een opmerkelijk voorstel van twee wetenschappers van de Club van Rome. ‘Mijn dochter is het gevaarlijkste dier op aarde’, verduidelijkt één van hen. Haar ecologische voetafdruk is immers dertig keer zo groot als die van iemand in een arm land.

'Green Office KU Leuven' maakt een punt van duurzaamheid aan de universiteit

Met het Green Office heeft de KU Leuven een nieuw duurzaamheidspunt voor én door studenten en personeelsleden. Een team van vrijwilligers, jobstudenten en stafleden zal onder die noemer campagnes lanceren, evenementen organiseren, duurzaam onderzoek stimuleren en een netwerk uitbouwen van studenten en organisaties die zich inzetten voor een betere toekomst.

Stilte, concentratie en een ijsvogel: kennismaken met het Stiltehuis

God is silent. Now if only man would shut up.Wijze woorden van Woody Allen. In deze tijden van schetterende meningen, opdringerige smartphones en razend verkeer is stilte meer dan ooit een weldaad. Gelukkig kunnen KU Leuven-personeelsleden haar in overvloed vinden in het Stiltehuis.

Onderzoekers ontrafelen directe omzetting van aardgas naar methanol op kamertemperatuur

Voor het eerst sinds de techniek twintig jaar geleden ontwikkeld werd, weten we wat er precies gebeurt bij de directe omzetting van aardgas of methaan naar methanol op kamertemperatuur. De ontdekking kan een revolutie betekenen in de productie van methanol en alle afgeleiden ervan die we in ons dagelijks leven gebruiken.

Nieuwe cocktail bestrijdt muggen efficiënter en milieuvriendelijker

Muggen bouwen steeds meer resistentie op tegen de bestaande pesticiden. In de zoektocht naar een oplossing roepen wetenschappers de hulp in van de natuurlijke vijanden van de mug, zoals het bootsmannetje. Synthetisch nagemaakte geurstoffen van dat insect blijken het biologische pesticide Bti dodelijker te maken en het immuunsysteem van de mug te ondermijnen.

Studenten voelen zich thuis in nieuwe residentie Rega

De universiteit pakte eerder deze maand uit met de officiële opening van residentie Rega, een gloednieuw en milieuvriendelijk studentenhuis. Het gebouw pronkt met een binnentuin die uitkijkt op het voorbijstromende water van de Vunt, maar ook de lage energierekening is een troef.

In beeld: rector Torfs plant 'bijenboom' voor Dag van de Aarde

Aan de vooravond van de Dag van de Aarde, op donderdag 21 april, plantte rector Rik Torfs een 'bijenboom' aan het Stiltehuis in Egenhoven. Dat is een plaats waar KU Leuven-personeelsleden zich kunnen afzonderen en wat ruimte en tijd kunnen vinden als de agenda overvol dreigt te worden.

Limburgse vleermuizen krijgen nieuwe kraamkliniek

In de Kastanjedreef in Hamont-Achel nestelen de rosse vleermuis, de watervleermuis, de gewone grootoorvleermuis en de gewone dwergvleermuis in boomholtes en spechtgaten. De oude bomen zijn aan het einde van hun leven gekomen, dus was het hoog tijd voor een paar ingrepen om de dreef te redden. En dat op een vleermuisvriendelijke manier.

Een beetje chemie op je dak: zonnepaneeltje produceert waterstofgas

Een team bio-ingenieurs experimenteert met een miniatuurzonnepaneeltje dat waterstofgas aanmaakt en op die manier zowel elektriciteit als brandstof kan leveren. Waterstofgas kan bovendien op grote schaal CO2 reduceren en omzetten naar bruikbare stoffen.

Inhoud syndiceren