Patrik Verstreken

Veelbelovend doelwit ontdekt in strijd tegen specifieke vorm parkinson

Een onderzoeksteam onder leiding van professor Patrik Verstreken heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar een specifieke vorm van de ziekte van Parkinson die al op jonge leeftijd optreedt. Door een specifiek eiwit te blokkeren, verandert de opbouw van de mitochondriën – de energiecentrales – van hersencellen. En dat heeft een positief effect op de typische Parkinsonsymptomen. Die aanpak is alvast goed nieuws voor de zoektocht naar nieuwe en betere medicijnen tegen de ziekte. 

Onderzoekers onthullen hoe alzheimer zich verspreidt in de hersenen

Neurodegeneratieve ziekten als alzheimer worden ernstiger naarmate schadelijke eiwitten zich in de hersenen verspreiden. Daarbij blijken synapsen – de plaatsen waar hersencellen elkaar raken om elektrische signalen door te geven – een doorslaggevende rol te spelen.

Verstoorde 'stressverwerking' in hersenen ligt aan de basis van parkinson

Een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van parkinson. Dat heeft nieuw onderzoek door het team van professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) voor het eerst aangetoond

Verstoorde 'stressverwerking' in hersenen ligt aan de basis van parkinson

Een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van parkinson. Dat heeft nieuw onderzoek door het team van professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) voor het eerst aangetoond.

Koningin Mathilde bezoekt patiënten en artsen in Centrum Menselijke Erfelijkheid

Koningin Mathilde heeft op 23 juni een bezoek gebracht aan de artsen en medewerkers van het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van KU Leuven en UZ Leuven. De aanleiding voor haar bezoek was het vijftigjarige bestaan van het centrum, dat zich specialiseert in het bestrijden van zeldzame ziekten en de begeleiding van patiënten. Koningin Mathilde sprak met de onderzoekers en toonde veel bewondering voor het doorzettingsvermogen van de patiënten.

Alzheimer genezen vraagt meer dan contacten tussen hersencellen herstellen

Bij een alzheimerpatiënt vormen zich in de hersenen onoplosbare opstapelingen van het Tau-eiwit. Die Tau-kluwens zorgen ervoor dat hersencellen massaal uitsterven en dat de communicatie tussen de overgebleven hersencellen sterk vermindert. De communicatie herstellen leidt helaas ook tot een makkelijkere verspreiding van de Tau-kluwens.

Skywalker zorgt voor optimale communicatie tussen hersencellen

Patrik Verstreken (VIB/K.U.Leuven) ontdekte het mechanisme dat ervoor zorgt dat hersencellen de juiste signalen langdurig na elkaar kunnen blijven doorgeven. Dit proces is niet in balans bij verschillende hersenziekten zoals parkinson. Verstreken en zijn collega’s ontdekten dat het enzym ‘Skywalker’ deze subtiele balans in communicatie controleert.

Patrik Verstreken benoemd tot Francqui-docent

Zijn baanbrekend onderzoek naar de communicatie tussen neuronen, levert Patrik Verstreken van VIB en K.U.Leuven de benoeming tot Francqui-docent op. Die erkenning is voorbehouden aan vorsers die volgens de Francqui-stichting uitmuntend werk leveren en wiens onderzoek bijdraagt tot de internationale uitstraling van de universiteit. De prijs omvat 50% van het salaris als hoofddocent en voor 30.000 euro werkingsmiddelen over 3 jaar.

Inhoud syndiceren