Parkinson

Veelbelovend doelwit ontdekt in strijd tegen specifieke vorm parkinson

Een onderzoeksteam onder leiding van professor Patrik Verstreken heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar een specifieke vorm van de ziekte van Parkinson die al op jonge leeftijd optreedt. Door een specifiek eiwit te blokkeren, verandert de opbouw van de mitochondriën – de energiecentrales – van hersencellen. En dat heeft een positief effect op de typische Parkinsonsymptomen. Die aanpak is alvast goed nieuws voor de zoektocht naar nieuwe en betere medicijnen tegen de ziekte. 

Studenten op uitvinderspad

Technische vaardigheden en creativiteit gekoppeld aan empathie en maatschappelijk engagement: deze studenten gingen een uitdagende ontwerpopdracht aan en vielen daarmee in de prijzen op de Cera Awards, waarmee projecten van technische studenten met een sterke sociale betrokkenheid beloond worden.

Verstoorde 'stressverwerking' in hersenen ligt aan de basis van parkinson

Een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van parkinson. Dat heeft nieuw onderzoek door het team van professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) voor het eerst aangetoond

Verstoorde 'stressverwerking' in hersenen ligt aan de basis van parkinson

Een slecht functionerend stressverwerkingsmechanisme in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van parkinson. Dat heeft nieuw onderzoek door het team van professor Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) voor het eerst aangetoond.

Parkinsonpatiënt hoeft slappe hap niet te slikken

Voor wie lijdt aan de ziekte van Parkinson, staat een maaltijd vaak gelijk aan een smakeloze brij. Bio-ingenieur Randy Mellaerts ruilde zijn academische carrière voor een ander leven, en wil met Parki’s Kookatelier patiënten opnieuw van eten laten genieten.

Onderzoek werpt nieuw licht op zoektocht naar behandelingen voor hersenziekten

Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biologie (VIB) hebben een mechanisme blootgelegd dat een beter zicht geeft op de communicatie tussen hersencellen. Ze konden aantonen hoe dit mechanisme zich automatisch herstelt bij schade en de communicatie optimaal houdt.

Vorm van Parkinson-eiwit aan de basis van uiteenlopende hersenziektes

In de hersenen van patiënten met uiteenlopende hersenziektes, zoals Leuvense neurobiologen onder leiding van professor Veerle Baekelandt ontdekten in samenwerking met wetenschappers van het Parijse onderzoekinstituut Centre national de la recherche scientifique en de Universiteit Antwerpen dat de vorm van de klonters bepaalt welke hersenziekte tot uiting komt.

Gabe Moretti en Bart Herman steunen parkinsononderzoek met nieuwe single

Op vrijdag 10 april stelde zanger Gabe Moretti ‘Ik kom je halen’ voor, een single ten voordele van Gabe’s Foundation voor Parkinsononderzoek. Daarmee willen de initiatiefnemers niet alleen geld inzamelen voor parkinsononderzoek aan de KU Leuven, maar de ziekte ook meer bespreekbaar maken. 

Symptomen van parkinson onderdrukken

“Bij de ziekte van Parkinson zijn er verschillende genen met defecten in het spel. Eén van die defecte genen zorgt ervoor dat de energieproductie in de cellen misloopt. Als er te weinig energie wordt geproduceerd, sterven hersencellen af. Dan krijg je symptomen zoals beven en moeilijk bewegen”, vertelt postdoctoraal onderzoeker en biomedisch wetenschapper Melissa Vos.

Problemen in energiefabriekjes hersencellen spelen rol bij ontstaan parkinson

Een defect in het Pink1-gen leidt tot problemen met de energievoorziening in de hersencellen, en dat speelt dan weer een rol in het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Dat inzicht van Leuvense neurowetenschappers, gepubliceerd in Science, vormt een doorbraak in het parkinsononderzoek.

Inhoud syndiceren