U bent hier: Home / 2019 / KU Leuven start langdurig onderzoek naar link tussen darmflora en psychische problemen bij studenten

KU Leuven start langdurig onderzoek naar link tussen darmflora en psychische problemen bij studenten

30-09-2019
De KU Leuven lanceert vandaag het 'Student Microbiome Project', een pioniersstudie naar het verband tussen de darmflora en de (mentale) gezondheid van studenten. De onderzoekers zullen studenten gedurende hun hele opleiding opvolgen.

De KU Leuven lanceert vandaag het Student Microbiome Project, een pioniersstudie naar het verband tussen de darmflora en de (mentale) gezondheid van studenten. De onderzoekers zullen studenten gedurende hun hele opleiding opvolgen. Het is de eerste keer dat een dergelijk langdurig onderzoek wordt uitgevoerd op deze doelgroep. Vandaag worden de eerste deelnemers verwacht in Leuven.

De deelnemers leveren jaarlijks een stoelgang- en speekselstaal in, en ondergaan een medisch onderzoek. | © KU Leuven - Rob Stevens

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een link bestaat tussen onze psychische gezondheid en het microbioom – de verzameling van micro-organismen in onze maag en darmen. Om dit verband te bestuderen, zullen Jeroen Raes (VIB-KU Leuven) van het Laboratorium Moleculaire Bacteriologie en Ronny Bruffaerts van het Universitair Psychiatrisch Centrum gedurende vier jaar lang studenten opvolgen. 

De vrijwilligers zullen jaarlijks een stoelgang- en speekselstaal inleveren, een medisch onderzoek ondergaan en een aantal vragenlijsten invullen die peilen naar hun psychische gezondheid. De medische testen worden gebruikt om een verband te leggen tussen de darmflora van de studenten en hun levensstijl, gezondheid en hormonale status. Ook wordt bekeken of er een link is met bepaalde genen en genetische ziektes.

“Ons doel is controleren of we op basis van darmbacteriën kunnen voorspellen wie gevoelig is voor psychische stoornissen”, zegt Jeroen Raes. Dit werd al onderzocht bij dieren, maar veel minder bij de mens. “We hebben ervoor gekozen om dit bij studenten te doen, omdat zij vaak te kampen krijgen met emotionele problemen, zoals depressie.”

Het onderzoeksteam kan bovendien gebruikmaken van Ronny Bruffaerts’ jarenlange ervaring met het in kaart brengen van de emotionele gezondheid van studenten. “Dit onderzoek is het gevolg van een bijzondere samenwerking tussen onze twee vakgebieden: de microbiologie en de psychiatrische epidemiologie”, legt Bruffaerts uit. “Deze combinatie zal ongetwijfeld voor heel wat nieuwe inzichten zorgen.”

(meer info onder de foto's)

Mogelijk verband ontdekt tussen darmbacteriën en mentale gezondheid

5 FEB 2019 - Een grootschalige studie naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën geïdentificeerd die aan depressie kunnen gelinkt worden. Dit onderzoek levert bewijs dat de verschillende bacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die mogelijk onze mentale gezondheid beïnvloeden.

lees meer


Elisa Nelissen, Foto's: © KU Leuven - Rob Stevens