U bent hier: Home / Campuskrant / 2017-2018 / Campuskrant 2017-2018, nr. 5 / KU Leuven en UCL brengen oude bibliotheekcollectie weer samen

KU Leuven en UCL brengen oude bibliotheekcollectie weer samen

16-02-2018

De KU Leuven en de UCL hebben de handen in elkaar geslagen om hun collecties oude drukken te digitaliseren en te ontsluiten. Een kleine halve eeuw na de splitsing van de universiteit is de kern van het academisch erfgoed virtueel weer samen.

De KU Leuven en de UCL hebben de handen in elkaar geslagen om hun collecties oude drukken te digitaliseren en te ontsluiten. Een kleine halve eeuw na de splitsing van de universiteit is de kern van het academisch erfgoed virtueel weer samen.
© KU Leuven

De Leuvense universiteits­bibliotheek heeft vier trauma’s meegemaakt, vertelt Marleen Reynders, hoofd van Bijzondere Collecties (KU Leuven Bibliotheken): “Bij de opheffing van de oude universiteit door de Franse overheersers eind achttiende eeuw werd ook de boekencollectie verbeurd verklaard. Tijdens elk van de twee wereldoorlogen gingen talloze werken in vlammen op. En na de splitsing van de universiteit werd in 1971 ook de bibliotheek gesplitst, en moesten de één miljoen driehonderdduizend banden tussen Leuven en Louvain-la-Neuve worden verdeeld.”

Dat gebeurde niet zo lukraak als sommige indianenverhalen willen laten geloven: “Meestal was men het eens over de bestemming. Als dat niet het geval was, bleven reeksen die een oneven catalogusnummer droegen hier, en gingen reeksen met een even nummer naar de UCL. Bij de Collectio Academica Antiqua, die alle werken omvat van professoren en studenten uit de periode 1425-1797, ging men onder meer uit van de geschatte waarde van een werk, en werd er waar mogelijk nagegaan wat de oorspronkelijke schenker of diens erfgenamen wensten dat ermee zou gebeuren.”

In de jaren die volgden, voerde de KU Leuven een actieve acquisitiepolitiek om de collectie weer aan te vullen. “Vorig jaar nog hebben we de hand kunnen leggen op enkele manuscripten en, via de verwerving van een belangrijke privécollectie, een duizendtal oude drukken, waaronder verschillende Leuvense. We proberen zoveel mogelijk van wat we ooit verloren zijn terug te krijgen.”

Inzoomen

Een paar jaar geleden werkten zowel KU Leuven als CL mee aan het project Magister Dixit, waarbij alle collegedictaten uit de periode van de oude universiteit – studentennotities uit de periode 1425-1797 dus – werden gedigitaliseerd. “Zo ontstond het idee om in een gezamenlijk project hetzelfde te doen voor een honderdtal oude drukken uit de Collectio Academica Antiqua.”

We hebben elk ons eigen huis, maar er is een gedeelde spirit: we hebben dezelfde benadering van wat een universiteit moet zijn.

Met de steun van de Vlaamse en de Franse gemeenschap, in het kader van een cultureel samenwerkingsakkoord, werden de boeken gedigitaliseerd en van metadata voorzien, en samengebracht op een digitaal platform: Lovaniensia, dat door LIBIS KU Leuven werd ontwikkeld. “Net als bij Magister Dixit is de resolutie van topkwaliteit, zodat onderzoekers heel gedetailleerd kunnen inzoomen.” Handig, want het gaat stuk voor stuk om boeken die te waardevol zijn om ze al te vaak te hanteren.

Het project heeft uiteraard een grote symboolwaarde. Dat is ook de reden waarom vicerector Raymaekers het in zijn speech bij de première van de docufilm Leuven ‘68 aanhaalde om te illustreren dat beide universiteiten weer organisch naar elkaar aan het toegroeien zijn (zie ook kaderstukje).

Vijftig jaar na de spijtige splitsing van de collectie zijn de wonden duidelijk geheeld en is de bereidheid groot om samen te werken, zegt ook Marleen Reynders. “We hebben samen met de collega’s van de UCL nagedacht over de selectie van de oude drukken, en best practices uitgewisseld. Zopas hebben we financiering gekregen van de Vlaamse overheid om in een tweede fase van het project de werken van Erasmus te digitaliseren. De universiteit heeft het digitaliseren van de oude academische collectie intussen ook goedgekeurd als programmalijn, en zal hier dus mee in investeren. Een boek metadateren en digitaliseren duurt gemiddeld een halve dag, er moeten dus wel wat middelen worden vrijgemaakt.”

Op dit moment is het platform nog hoofdzakelijk een beeldbank. “Maar in de toekomst willen we er graag onderzoeksdata aan koppelen en er zo een dynamisch onderzoeksplatform rond boekgeschiedenis en Leuven in het algemeen van maken”, zegt Marleen Reynders. “Het uiteindelijke doel is de volledige digitalisering van de 4.500 banden uit de Collectio Academica Antiqua, zodat deze althans virtueel weer samen worden gebracht. En ons verhaal in 2025, bij de 600ste verjaardag van de universiteit, weer als een geheel kan worden gepresenteerd.”

Alles over het Lovaniensia-project


Ine Van Houdenhove, Cartoon: Joris Snaet

Goede buren

“Vijftig jaar na de splitsing merken we dat de KU Leuven en de UCL elkaar op steeds meer vlakken terugvinden”, zegt Bart Raymaekers, vicerector Humane Wetenschappen, Cultuur, Kunst en Erfgoed. “We hebben elk ons eigen huis, maar we zijn goede buren, familie zelfs. Er is een bepaalde gedeelde spirit, we hebben dezelfde benadering van wat een universiteit moet zijn. We delen uiteindelijk 550 jaar geschiedenis, we waren veel langer samen dan we gescheiden zijn. Naast dat gemeenschappelijke verleden willen we ook graag onze toekomst delen. Het project Lovaniensia is een concreet voorbeeld van hoe een dergelijke samenwerking eruit kan zien.”

Bladzijde omslaan

Ook voor de collega’s van de UCL heeft Lovaniensia een grote symbolische betekenis, zegt Charles-Henri Nyns, hoofd­bibliothecaris van de UCL: “Om Willy Brandt te citeren: Nu groeit samen wat samen hoort – virtueel natuurlijk. Het was bovendien een bijzonder prettige samenwerking.”

Nyns begon zijn studie destijds in Leuven: “Ik behoor tot de laatste generatie Franstaligen die daar gestudeerd hebben. Het voelde toch een beetje als verdreven worden uit het paradijs (lacht). Maar vijftig jaar later wordt het tijd om de bladzijde om te slaan.”
 

Eeuwenoude notities van studenten bieden unieke kijk op evoluties in wetenschap en onderwijs

15-03-2016

De KU Leuven, de UCL en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) hebben duizenden pagina’s aan collegedictaten uit de periode 1425-1797 gedigitaliseerd. 

Meer...

Campuskrant 2017-2018, nr. 5